Lämna uppgifter om en livsmedelsverksamhet i Grums kommun
Här lämnar du uppgifter om befintlig livsmedelsverksamhet. Grums kommun behöver uppgifterna för att placera verksamheten i rätt riskklass enligt Livsmedelsverkets nya riskklassningsmodell.
Om verksamheten är certifierad enligt en standard för livsmedelssäkerhet är det bra om du har ditt certifikat tillgängligt så att du kan ladda upp det.
E-tjänstens delar
I e-tjänsten behöver du lämna uppgifter om följande delar:
- Aktör
- Information om anläggningen/verksamheten
- Omklassning enligt ny riskklassningsmodell
Du kan läsa mer om varje del här nedan.
Aktör
Du kommer behöva lämna uppgifter om aktören, alltså det företag eller den organisation som driver verksamheten. Det kan till exempel vara ett bolag, en enskild näringsidkare, en kommun eller en förening. Fortsättningsvis säger vi "företag".
Grums kommun behöver uppgifterna för att identifiera vem som är ansvarig för verksamheten, och för att veta vart man ska skicka till exempel brev och fakturor.
Information om anläggningen/verksamheten
Du behöver ange anläggningsinformation (namn, adress, etc).
Uppgifter för omklassning enligt ny riskklassningsmodell
Du kommer behöva ange:
- Huvudsaklig inriktning
- Aktiviteter
- Produktgrupper
- Omfattning
- Tredjepartscertifiering
Huvudsaklig inriktning
Huvudsaklig inriktning handlar om hur livsmedeln som verksamheten hanterar sprids, och vilken typ av livsmedel det handlar om. Några av inriktningarna är livsmedel till privatpersoner, livsmedel till livsmedelsföretag och dricksvatten. Slakt och vilthantering riskklassas separat.
Aktiviteter
Aktiviteter är det som sker i verksamheten, alltså vad livsmedelsföretaget gör. Exempel på aktiviteter är pastörisering, styckning, tillverkning, servering och försäljning av livsmedel.
Produktgrupper
Livsmedel som omfattas av specialregler är till exempel livsmedel med skyddade beteckningar eller livsmedel med närings- och hälsopåståenden.
Omfattning
Verksamhetens omfattning handlar om vilken storlek eller spridning som verksamheten har. Omfattningen kan till exempel redovisas som antal årsarbetskrafter eller antal ton utgående mängd livsmedel.
Preliminär riskklassning
Utifrån de uppgifter du lämnar tilldelas din verksamhet en preliminär riskklassning.
Riskklassningen styr hur många kontroller av verksamheten som planeras in under en femårsperiod. Tänk på att en handläggare kommer att titta på dina uppgifter innan riskklassningen fastställs.