Ditt ärende är sparat

För att återuppta ditt ärende vid ett senare tillfälle kan du antingen gå till Min sida eller starta E-tjänsten på nytt. Du kommer då att få en fråga om du vill återuppta ärendet.

Lämna e-tjänst

Ditt ärende kunde inte sparas

Sidan innehåller fält vars innehåll inte kunde valideras. Du måste åtgärda felen eller tömma fälten innan ärendet kan sparas.

Titel

Brödtext
Vi placerar kakor (cookies) på din enhet för att E-tjänsteplattformen ska fungera på ett bra sätt. Läs mer om kakor.
Gå direkt till huvudinnehållet
Logotyp
Min sida
Min sida
  • Startsida e-tjänster
  • Personuppgiftshantering
  • Tillgänglighetsredogörelse
Logga in
  • StartsidaPil

Livsmedelsverksamhet – lämna uppgifter för omklassning enligt ny riskklassningsmodell

Lämna uppgifter om en livsmedelsverksamhet i Grums kommun

Här lämnar du uppgifter om befintlig livsmedelsverksamhet. Grums kommun behöver uppgifterna för att placera verksamheten i rätt riskklass enligt Livsmedelsverkets nya riskklassningsmodell.

Om verksamheten är certifierad enligt en standard för livsmedelssäkerhet är det bra om du har ditt certifikat tillgängligt så att du kan ladda upp det.

E-tjänstens delar

I e-tjänsten behöver du lämna uppgifter om följande delar:

  • Aktör
  • Information om anläggningen/verksamheten
  • Omklassning enligt ny riskklassningsmodell

Du kan läsa mer om varje del här nedan.

Aktör

Du kommer behöva lämna uppgifter om aktören, alltså det företag eller den organisation som driver verksamheten. Det kan till exempel vara ett bolag, en enskild näringsidkare, en kommun eller en förening. Fortsättningsvis säger vi "företag".

Grums kommun behöver uppgifterna för att identifiera vem som är ansvarig för verksamheten, och för att veta vart man ska skicka till exempel brev och fakturor. 

Information om anläggningen/verksamheten

Du behöver ange anläggningsinformation (namn, adress, etc). 

Uppgifter för omklassning enligt ny riskklassningsmodell

Du kommer behöva ange:

  • Huvudsaklig inriktning
  • Aktiviteter
  • Produktgrupper
  • Omfattning
  • Tredjepartscertifiering

Huvudsaklig inriktning

Huvudsaklig inriktning handlar om hur livsmedeln som verksamheten hanterar sprids, och vilken typ av livsmedel det handlar om. Några av inriktningarna är livsmedel till privatpersoner, livsmedel till livsmedelsföretag och dricksvatten. Slakt och vilthantering riskklassas separat. 

Aktiviteter

Aktiviteter är det som sker i verksamheten, alltså vad livsmedelsföretaget gör. Exempel på aktiviteter är pastörisering, styckning, tillverkning, servering och försäljning av livsmedel.

Produktgrupper

Livsmedel som omfattas av specialregler är till exempel livsmedel med skyddade beteckningar eller livsmedel med närings- och hälsopåståenden. 

Omfattning

Verksamhetens omfattning handlar om vilken storlek eller spridning som verksamheten har. Omfattningen kan till exempel redovisas som antal årsarbetskrafter eller antal ton utgående mängd livsmedel.


Preliminär riskklassning

Utifrån de uppgifter du lämnar tilldelas din verksamhet en preliminär riskklassning.

Riskklassningen styr hur många kontroller av verksamheten som planeras in under en femårsperiod. Tänk på att en handläggare kommer att titta på dina uppgifter innan riskklassningen fastställs.

 

Logga in

Kontakta oss

E-post: kommunstyrelse@grums.se
Telefonväxel: 0555-420 00

Besök oss

Sveagatan 77, Grums

Snabblänkar

  • Startsida e-tjänster
  • Personuppgiftshantering
  • Tillgänglighetsredogörelse